Гаррі Ван Боммел організував спеціальну "українську команду" і агітував проти Угоди про асоціацію України з ЄС. Відео


Торік нідерландці проголосували проти Угоди про асоціацію України з ЄС, наразі в країні бояться втручань РФ у загальні вибори.
Гаррі Ван Боммель, депутат-соціаліст нижньої палати нідерландського парламенту, який виступав проти ратифікації Угоди про асоціацію України з ЄС, мав союзників для переконання виборців у відхиленні ратифікації угоди.
Цим союзниками були члени спеціальної "української команди", до якої насправді входили росіяни та російськомовні вихідці з України, які симпатизували Кремлю, але представлялися українцями, пише The New York Times, повідомляють Патріоти України.
Пропагандисти "антиугоди" відвідували громадські збори, виступали на телебаченні і використовували соціальні медіа, щоб показати голландцям прозахідний уряд України як "кровожерливу владу злодіїв", негідну голландської підтримки.
Як зазначив сам Ван Боммель, "було дуже зручно показувати, що не всі українці були задоволені" ратифікацією угоди з ЄС.
Зрештою, як відомо, нідерландці в квітні 2016 року проголосували проти ратифікації угоди, порадувавши Москву та підбадьоривши проросійських популістів у всій Європі. 
Утім, зазначають у виданні, залишається незрозумілим, чи керували "українською групою" безпосередньо з Москви, чи це були просто прихильники Кремля. Ван Боммель заявив, що ніколи не перевіряв їхні особи.
"Я ніколи не заглядав до їхніх паспортів. Якщо люди підтримують нашу політичну платформу, ми їм раді", — сказав Ван Боммель.
Європейський політичний істеблішмент, і так насторожений через бажання британців залишити ЄС та перемогу в США Дональда Трампа, стурбований тим, що результат квітневого референдуму в Нідерландах кинув тінь на те, що незабаром очікує на Європу.


Ван Боммель в одному з інтерв'ю відкинув закиди про поширення зі свого боку російської пропаганди, а також заявив, що він ледве намагався захистити позицію Росії.
Міхіл Шерфас, член нідерландського парламенту від Лейбористської партії, прихильник угоди про асоціацію з Україною, заявив, що в кампанії Ван Боммеля пропагували нарратив, який "слово в слово використовував речник Кремля".
"Це просто шокувало, люди представлялися українцями, а в дійсності були росіянами", — сказав Шерфас.
Журналісти сконтактувалися з одним із учасників "команди", ним виявився виходець із Москви Нікіта Ананьєв, який відвідав близько 15 заходів під час кампанії щодо референдуму у Нідерландах, на яких виступав проти України і називав позицію ЄС щодо Росії несправедливо негативною.
Після пропагандистського втручання росіян у хід референдуму у Нідерландах наразі побоюються впливу РФ у парламентські вибори в країні, які мають відбутися 15 березня.
Нагадаємо, торік на референдумі у квітні нідерландці проголосували проти ратифікації угоди про асоціацію України з ЄС.
Глава МЗС України Павло Клімкін ще в лютому 2016 року, за кілька місяців до референдуму заявляв, що Росія намагалася вкладати кошти в антиукраїнську діяльність в Нідерландах.
ЗМІ повідомляли, що тоді ж у Нідерландах проти інтересів України працював і російський пропагандист Сергій Мархель.

    Blogger Comment

0 коментарі:

Дописати коментар