Як магазини й ресторани судять за російську мову


Через низьку якість обслуговування все більше громадян скаржиться в суд на ресторани і торгові мережі

Українці почали судитися через відмову обслуговувати їх українською. Позови подають на магазини, ресторани, спортклуби. Іноді суди їх відхиляють, іноді стають на бік закладів. Сообщает https://politeka.net/ua/


Наприклад, Дарницький суд Києва зобов’язав мережу магазинів косметики обслуговувати своїх покупців виключно українською, а також стягнув на рахунок держави 640 грн. Позов до магазину подала киянка, яку не влаштувало, що її обслуговували іноземною.


А Вищий спецсуд у цивільних справах недавно відмовив в касації клієнтці одного з популярних фітнес-клубів, яка під час занять в клубі просила обслуговувати її нашою мовою, а не російською. Відмову в суді мотивували тим, що на момент судового спору дівчина вже не була клієнткою клубу.


У Кропивницькому Ленінський райсуд розглядає справу проти міської мережі аптек за відмову обслужити одного з покупців по-нашому, причому в цьому випадку захищати інтереси позивача намагалася одна з місцевих громадських організацій, проте суд їй відмовив.


Раніше в сфері обслуговування вже виникала ціла низка конфліктних ситуацій через мову. Наприклад, дитяча письменниця Лариса Ніцой жбурнула в касира магазину Watsons дріб’язком через те, що касир наполегливо, незважаючи на прохання, “обслуговувала” її російською, ще й хамила. Ніцой скаргу на магазин не подавала. У колективі Watsons обговорили пост письменниці в соцмережах і провели роботу з колективом.


«Хто погано знає нашу мову, зараз її вчать. У нас в колективі багато переселенців, тому для їхнього навчання української потрібен час», – розповіла прес-секретар компанії Катерина Веремєєва.


А в ресторанах, зокрема, на Херсонщині, Держпродпотребслужба через мовну неадекватність оштрафувала відразу вісім ресторанів. У прес-службі відомства повідомили, що користуються законом про захист прав споживачів, за яким людина має право отримувати інформацію про продукт нашою мовою.


Як пояснила президент Асоціації ресторанів України Ольга Насонова, в ресторанах зараз гострий дефіцит офіціантів, і тому при підборі персоналу звертають увагу на мову тільки в тому випадку, якщо кандидат говорить явним суржиком. А меню українською мовою в ресторані – обов’язкова вимога ще з часів Кучми.


Як повідомляла Politeka, 23 травня парламентарії прийняли закон щодо збільшення квот української мови на телебаченні. Закон був прийнятий 269 голосами. Проти виступили 15 депутатів, в той час як 62 народних обранця не голосували.


Згідно з документом, українські загальнонаціональні телеканали повинні будуть транслювати 75% україномовного контенту в кожному проміжку часу між 7:00 і 18:00 і між 18:00 і 22:00. Для телерадіоорганізацій місцевої категорії мовлення передбачено 50% передач і фільмів державною мовою в тих же проміжках часу.


    Blogger Comment

0 коментарі:

Дописати коментар