“Я росіянин та хочу жити в Україні, а тому треба її захищати”

Директор департаменту у справах іноземців та осіб без громадянства Державної міграційної служби України Наталія Науменко повідомила, що за останній рік все більше росіян стали звертатися в Україну з проханням про надання статусу біженця та політичного притулку. Багато з цих людей воювали за Україну в зоні АТО.

Один з таких громадян РФ – боєць ДУК “Правий сектор” Володимир Корабльов, який хоче отримати громадянство України. Він, зокрема, бився на позиціях в районі Донецького аеропорту. “Народна Правда” дізналася про його долю. Сообщает https://narodna-pravda.ua//



За словами Наталії Науменко, за останній рік до 100 росіян звернулися за притулком. “Це ті, хто підтримував події на Майдані, підтримував незалежність України, деякі з них воювали зі зброєю в руках в зоні АТО, а тепер залишилися в Україні”, – пояснила співробітниця ДМС.


Одним з таких росіян є житель Санкт-Петербурга Володимир Корабльов ( “Пітер”), боєць ДУК “Правий сектор”, який хоче отримати українське громадянство. В нашій країні він відомий, в тому числі, завдяки відео, на якому українські солдати відповідають на вогонь бойовиків з міномета. В руках одного з бійців – велика м’яка іграшка вовка. Керуючи нею, солдат, немов умілий актор лялькового театру, затискає вовку вуха при залпах й махає на камеру. Цей хлопець – і є Володимир Корабльов. Як з’ясувала “Народна Правда”, доля цього бійця така ж незвичайна, як і доля іграшкового вовка.


– Це відео було знято на початку 2015 року, в Пісках, позиція називалася “Джаз-бенд”, ми прикривали свою піхоту, – розповідає Володимир Корабльов. – З боку селища Жабічево сепаратисти атакували позиції нашої піхоти. Ми насипали їм у відповідь, а тоді зняли це відео.


Вовка українські солдати знайшли в розбитому бойовиками дитячому садку. “Пітер” каже, що в тих руїнах валялося дуже багато дитячих іграшок.


– Мені цей вовк сподобався, я його взяв, – посміхається Володимир. – Він провоював з нами три місяці. Потім один ЗСУшнік (солдат ЗСУ, – НП) побачив того вовка й запитав, а чи можна його відправити додому, доньці. Звичайно, ми віддали. Так що наш вовцюган дембельнувся і зараз десь в мирній Україні радує малечу.


Покинуті дитячі іграшки, за словами солдата, створюють дуже болісне враження: начебто життя пішло з цих місць.


– Вони валяються, брудні, серед руїн, це дуже неприємне видовище, – згадує “Пітер”. – А коли ми їх забираємо, начебто друге життя даємо. Та й нам “по приколу”. Потім в Широкиному на позиціях у нас було ціле подвір’я таких іграшок.


Сам Володимир Корабльов переїхав до України, коли у нас почався Майдан, потім возив волонтерську допомогу в АТО, а в грудні 2014-го потрапив до “Правого сектору”. Під час перебування в АТО – побував в найгарячіших точках: прикривав ДАП, був в Пісках, в Широкиному… Його родичі залишилися в Росії, а рішення “Пітера” виїхати в Україну та записатися в “правосєкі” – не зрозуміли.


– Коли потрапив до “Правого сектору”, то усвідомив, що час волонтерства закінчився та треба воювати, – згадує він. – Чому? Ну, тому що я росіянин і хочу жити в Україні. Значить, треба її захищати.


У Росії “Пітер” залишив туристичний бізнес. Сподівається, що, коли закінчиться війна, знову займеться підприємницькою діяльністю. А до осені – буде жити в мирному Києві. Каже, треба допомогти вагітній дружині та заробити гроші на народження малюка. А ще вирішити питання з громадянством, адже “Пітеру” досі не дали український паспорт.


Кирило Желєзнов

    Blogger Comment

0 коментарі:

Дописати коментар