Жирна їжа завжди шкідливіша? Молоко зміцнює кістки? Непрозора сеча — ознака нестачі води?
Ні, ні і ні. Ці та інші подібні «факти» у більшості своїй — вигадка хитрих маркетологів. А багато інших вірувань давно вже спростовані наукою, інформує Ukr.Media.
Ось 23 міфи, в які давно пора перестати вірити:
МІФ № 1: Від знежирених продуктів не так гладшають, як від більш жирних
Запам’ятайте: гладшають не від жирів. Жири необхідні нашому організму, а їх недолік ми часто заповнюємо цукрами і рафінованими вуглеводами. Ось від них-то і товстіють.
МІФ № 2: Після тренування треба «заповнити» електроліти
Електроліти і спортивні напої не дають організму рівним рахунком нічого. Тіло відмінно справляється з регулюванням електролітів без сторонньої допомоги. Як показує статистика, спортсмени, які втрачають найбільше маси тіла під час марафонів, найуспішніші, так що «небезпечна» втрата рідини — не більше ніж вигадка виробників цих напоїв.
МІФ № 3: В день треба випивати 8 стаканів води, а сеча повинна бути прозорою
Сеча прозора — ознака надлишку води. У нашому мозку є «центр спраги», який в точності знає, скільки нам потрібно рідини: якщо вам не хочеться пити, значить, не треба. І не переживайте з-за кольору сечі: темна сеча може бути ознакою зневоднення, але може також означати, що ваші нирки економлять воду для підтримки осмоляльності плазми.
МІФ № 4: Сніданок — найважливіший прийом їжі
Більшість досліджень, що стоять за цим міфом, були проведені виробниками сухих сніданків і не пройшли належну перевірку. Незалежні дослідження показують, що набагато важливіше їсти корисну їжу, а снідати чи ні — справа десята. Втім, якщо ви не поснідаєте, то раніше втомитеся і будете дратівливими, так що відмовлятися від сніданку теж нема чого.
МІФ № 5: Сухі сніданки корисні
Більшість сухих сніданків містять багато цукру і мало поживних речовин. Вчені виявили, що любителі таких сніданків з’їдають у середньому на 500 калорій в день більше і набирають більше ваги, ніж ті, хто снідає фруктами, овочами і необробленими злаками. Набагато корисніше з’їсти на сніданок чашку простокваші з горіхами і ягодами — так ви одержите всі необхідні жири, білки і клітковину.
МІФ № 6: Стовідсотковий фруктовий сік корисний
Смузі, фреші і фруктові соки набагато менш корисні, ніж самі фрукти. Наш організм засвоює цукор з рідини практично однаково — хоч з коли, хоч з натурального соку. Тому фруктові соки у великих кількостях шкідливі: це як вода з цукром, без білків і жирів.
МІФ № 7: Перекуси корисні
Дослідження показують, що безліч коротких перекусів протягом дня нічим не корисніша повноцінного триразового харчування. Крім того, багато які снеки шкідливі самі по собі. Справжня поживна їжа краще насичує і підтримує організм.
МІФ № 8: Голодування шкодить здоров’ю
Популярне нині періодичне голодування дійсно допомагає уберегтися від діабету, високого рівня холестерину і ожиріння. Крім того, голодування стимулює вироблення білка, що зміцнює нейронні зв’язки в мозку, і може мати антидепресивний ефект. В цілому, має сенс давати кишечнику відпочити хоча б 12 годин на добу.
МІФ № 9: Вам потрібно їсти більше білка
Більшість жителів розвинених країн отримують цілком достатньо білка з їжі. А от надлишок тваринних білків підвищує ризик інфаркту, так що краще віддавати перевагу рослинним джерелам білка (горіхам і бобовим), а не м’ясу.
МІФ № 10: У харчуванні треба керуватися харчовою пірамідою
По-перше, це не піраміда, а трикутник. Далі: вчені все більше схиляються до думки, що ніякої універсальної «піраміди» не існує, тому що у різних людей організм по-різному реагує на одні і ті ж продукти. Ну і головне: овочів і фруктів варто їсти більше, а от хліб і крекери (які піраміда рекомендує вживати найчастіше) краще виключити.
МІФ № 11: Натуральний шоколад шкідливий
Різні замінники шоколаду не тільки менш смачні, але й безглузді. Дослідження показують, що шоколад корисний для серця і мозку, особливо чорний (з вмістом какао 70%). А ось вугрі ніяк не пов’язані з вживанням шоколаду.
МІФ № 12: Йогурт — це однозначно корисно
Більшість покупних йогуртів напхані цукром. Якщо ви любите йогурт, купуйте простий сорт без добавок. Туди завжди можна додати горіхів, насіння, ягід і спецій.
МІФ № 13: Маргарин корисніший вершкового масла, а рослинні олії шкідливі
В маргарині можуть міститися транс-жири, які самі по собі дуже шкідливі. Крім того, маргарин робиться з нагрітої рослинної олії (зазвичай пальмової), яка шкідлива для серця. А ось оливкова і деякі інші рослинні олії, які представляють собою мононенасичені жири, навпаки, знижують рівень холестерину і зміцнюють імунітет вітаміном E.
МІФ № 14: В жовтках багато холестерину, тому треба їсти тільки білки
Холестерин, який міститься в яєчних жовтках, ніяк не позначається на рівні холестерину в крові. Там його дійсно багато, але жодне дослідження поки не виявило зв’язку між частим вживанням яєць і серцево-судинними захворюваннями.
МІФ № 15: Вуглеводів треба їсти якомога менше
Не всі вуглеводи шкідливі: кіноа, банани, яблука, квасоля і морква містять відносно багато вуглеводів, проте корисні для підтримки нормальної ваги і тиску. А ось рафіновані вуглеводи в білому хлібі і випічці дійсно майже не містять живильних речовин і не насичують організм.
МІФ № 16: Щоб схуднути, треба рахувати калорії
Дієтологи радять оцінювати весь продукт цілком, а не рахувати його калорійність. Наприклад, одна порція авокадо містить стільки ж калорій, як і 25 чипсів, але при цьому забезпечує вас клітковиною, білком і калієм, нормалізує тиск. Дослідження свідчать, що краще їсти більше рослинної їжі і менше фабричних продуктів, навіть якщо в першому випадку виходить більше калорій.
МІФ № 17: Апельсиновий сік допомагає при застуді
Апельсиновий сік містить багато вітаміну С, який зміцнює імунну систему. Але це ніяк не допоможе вашому організму боротися з хворобою. Краще приймайте цинк: деяким він допомагає швидше прочухатися від застуди.
МІФ № 18: Полівітаміни корисні, тому що дають нам всі необхідні речовини
Немає жодного наукового дослідження, яке б виявило хоч якусь користь полівітамінів в таблетках. Вони безглузді в якості профілактики хвороб і навіть можуть нашкодити — наприклад, надлишок вітаміну A може призвести до отруєння. Всі вітаміни і мікроелементи можна і потрібно отримувати зі свіжих овочів і фруктів.
МІФ № 19: Сіль шкідлива
Немає жодних доказів, що сіль сама по собі підвищує тиск або ризик інфаркту. Можливо, люди, які вживають багато солі, просто ведуть менш здоровий спосіб життя: адже багато які шкідливі продукти містять багато солі.
МІФ № 20: Морква покращує зір
Морква корисна для здоров’я очей, але зір вона не покращує. У моркві міститься багато каротиноїдів, які в організмі перетворюються на живильні речовини, необхідні для здоров’я ембріонів, тканин та імунної системи. Щоб захистити очі від вікових хвороб, їжте рослини, багаті вітамінами C і E, цинком, омега-3 та іншими речовинами, — моркву, рибу, броколі, горіхи, ягоди.
МІФ № 21: Кава шкідлива для здоров’я
Учені вже багато десятиліть вивчають вплив кави на здоров’я, і відповідь однозначна: кава виключно корисна. Два масштабних дослідження (одне — з участю понад 400000 осіб в США, друге — більш 500000 європейців) показали, що серед любителів кави смертність від усіх причин нижча, ніж серед всіх інших. Втім, надмірна пристрасть до кофеїну може мати і негативні наслідки у вигляді стресу і головних болів.
МІФ № 22: Дієтична кола не шкідлива
Солодка газована вода без цукру не більш корисна, ніж звичайна. 34-річне дослідження 118000 чоловіків і жінок у США виявила, що у великих дозах ефект звичайної та дієтичної газованої води на організм практично невиразний. А для жінок дієтична виявилася навіть шкідливіша!
МІФ № 23: Щоб не було остеопорозу, треба пити багато молока
Реклама переконала нас, що кальцій в молоці має якусь особливу дію на організм, зміцнюючи наші кістки. Але немає жодних доказів, що молоко діє краще, ніж будь-які інші продукти з високим вмістом кальцію (типу зелених листових овочів і бобових). Кісткам і правда потрібен кальцій, який є у молоці, але їм також потрібні вітаміни D і K.
0 коментарі:
Дописати коментар