Термінова новина: Українці готують новий, ще масштабніший Майдан



Новий привид ходить по Україні – привид нового Майдану. Кажуть, що він може стати катастрофою для України – перевести її зі статусу fragile state (крихкоі держави) і failed state (держави, яка не вдалася). Це якраз те, на що, як виглядає, розраховує Путін. І хоча би з одної тої причини його треба уникнути за кожну ціну, пише Ярослав Грицак для “Нового времени”. Сообщает http://www.akcent.info

Як на мене, це не єдиний сценарій. Він може стати реальністю лише тоді, якщо пасивно слідувати логіці подій, а не пробувати їх активно спрямувати в інше русло. Іншими словами: треба перестати боятися нового Майдану, і свідомо його готувати.

Майдан є звичним явищем в українському політичному житті останні 25 років. Ті, котрі називають новий можливий Майдан “третім”, з таким самим успіхом могли би назвати його “четвертим” (якщо рахувати першим революцію на граніті 1990 р.), або навіть “восьмим” (якщо брати до увагу акцію “Україну без Кучми”, податковий, учительський і мовний майдани).

Історик Павел Коваль називає майдани метеорологічною станцією українського суспільства. Кожен раз вони показують, що Україною лихоманить. І буде далі лихоманити поки, доки новий уряд не зважиться на перезавантаження України.

На початку Євромайдану я говорив про існування в Україні трьох груп політиків: політики позавчорашнього дня (Янукович і його люди); політики вчорашнього дня (лідери опозиції); політики майбутнього. Цих останніх мав би дати Євромайдан. На жаль, не дав. Весною 2014 р. молоді майданні лідери, замість іти своїм власним фронтом, розчинилися у БПП і Народному фронті.

Ці дві партії є новими лише за словами. Бо за принципами свого функціонування — коли роздача місць у партійних списках і в уряді відбуваються головно за “доступом до тіла” та за гроші – вони є партіями вчорашнього дня.

Єдиною парламентською партією нового типу, і то з примруженим оком, можна назвати “Самопоміч”. Але на всю велику Україну одної такої партії виразно замало. Щоб змінити ситуацію, у парламенті треба щонайменше дві-три таких партії.

Поява таких парламентських партій є доконечною умовою перезавантаження Україну. Цього не вдалося весною 2014 року. Але це не означає, що цього взагалі ніколи не вдасться. Бо в Україні є і залишається “сировина” для таких партій.

Першою є громадянське суспільство. Пару років тому, ще перед Євромайданом, відомий спойлер українського мас-медіального простору В’ячеслав Піховшек єхидно запитував: “Де в Україні громадянське суспільство? Після Євомайдану та волонтерського руху пора питати: а де тепер Піховшек?”

Другою є середній клас і молодь. Кажу з власного досвіду. Останній рік я багато їжджу по Україні, головно у східні і південні міста: Дніпропетровськ, Одеса, Харків, Суми, Краматорськ, Словянськ. Головна тема розмов: що робити далі? І два головні середовища, які шукають відповідь, є власне середній бізнес і молодіжні організації.

Обидва середовища були кістяком Євромайдану і є кістяком волонтерського руху. І тоді, і тепер, вони рятують Україну, перебираючи на себе життєво важливі функції, які державні інституції не можуть виконати у силу своєї неефективності та корумпованості. Разом зі своїм потенційним електоратом це середовище складає, за нашими оцінками, 15-20% – тобто у ньому є простір на 2-3 парламентські партії.

Його сила – у його горизонтальності. Це добре видно з порівняння між помаранчевим Майданом і Євромайданом: якщо у 2004 р. Ющенко і Тимошенко були майже “нашим усім”, то у 2014 р. до “трьохголових” лідерів опозиції ставилися у кращому випадку з поблажливістю. Для молодих й освічених людей, які стали майже наскрізь дигіталізованими мешканцями соцмереж, горизонталь є головною віссю їхнього світу. Вони легко збираються на вуличні акції чи волонтерські групи, де всі рівні – але не дуже йдуть на вибори чи у партію, бо там “пахне” вертикальною ієрархією.
    Blogger Comment

0 коментарі:

Дописати коментар