“О 3 ГОДИНІ 30 ХВИЛИН ПОСТУПИЛА ІНФОРМАЦІЯ”: БУТУСОВ ПРО ПРИЧИНУ ВИБУХІВ НА ВІЙСЬКОВИХ СКЛАДАХ В ІЧНІ






Сильні вибухи на складі 6-му арсеналі боєприпасів в Ічні Чернігівської області.

Маю велику надію, що попередні вибухи чогось навчили, і в це раз обійдеться без жертв, це головне.


Сватове – Балаклія-Калинівка-Ічня. Зрозуміло, швидше за все це чергова диверсія РФ, яка централізовано знищує запаси наших боєприпасів.

“О 3 годині 30 хвилин поступила інформація від начальника 6-го Арсеналу, що в районі населеного пункту Ічня Чернігівської області стався вибух на технічній території. Масштаб уточнюється. Оперативно повідомлені всі відповідні служби та органи місцевої влади. Здійснюється евакуація людей. Розгорнуто штаб ліквідації надзвичайної події. Оперативна група на чолі з начальником Генерального штабу, вибула на місце надзвичайної події”.

Зараз, звичайно, знову підуть чутки про ревізії, що, мовляв, самі крадуть і підривають. Але все це нісенітниця. По-перше, злодіям підривати склади не варто, вони ніяких ревізій не бояться, їм склади навпаки – цілі потрібні, наші старі боєприпаси ніхто не прагне вже викрадати, вони вже все давно перевищили граничні терміни зберігання і потребують перевірки та переспорядження. По-друге, ніяких слідів продажу фрагментів боєприпасів або цілих боєприпасів немає, а якби щось хтось хотів вкрасти після Балаклеї і Калинівки то вже давно б засвітилися ці предмети. Так що це диверсія – це як зазвичай неприємно чути тим, хто відповідає за наземну охорону і за ППО про безпілотників, але це диверсія.

Ічня найближче до РФ, туди безпілотник також долетить як долетів до Балаклеї. Так що не крадіжка це, це напад.

Згадалося – за результатами вибуху в Сватове відсторонені від посад взагалі не причетні до вибуху люди, винні відповідальності уникнули.

За результатами вибуху в Балаклії не покарано ніхто – склад центрального підпорядкування, довелося б звільняти когось в керівництві Генштабу, а там все “потрібні” чоловічки.

Після Балаклеї стан складів досліджувала комісія РНБО і затвердила державний план розосередження боєприпасів і підвищення безпеки арсеналів.

Однак вибухнула Калинівка, і виявилося, що начальник Генштабу Віктор Муженко не виконав план розосередження боєприпасів і в Калинівці були провалені всі необхідні заходи щодо безпеки, не забезпечена охорона на землі і з повітря. “Народний фронт” зажадав відставки Муженко. Але президент і всі його наймані порохоботи заявили, що Муженко чіпати не можна, що “НФ” зводить рахунки, потрібне розслідування, а не відставка. Зрозуміло, розслідування показало, що за вибухи в Калинівці ніхто з вищих посадових осіб не відповідає, рішення РНБО нічого не значать, і ніхто не покараний.

Сподіваюся, що зараз все-таки після чергової катастрофи керівництво країни все-таки відкриє очі і почне приймати рішення, грунтуючись на фактах – пора вже діяти системно, адже у нас всього три великих арсеналу залишилося, і ще 10 розміром поменше.

Якщо ж роботу над помилками робити не будуть, і все буде спущено на гальмах по-старому, щоб ніякого начальника не образити, піар-повідомлення можна і зараз вже передбачити за зразком подій в Калинівці, ну приблизно так:

Завтра з ранку Міноборони заявить, що вибухнули старі і непотрібні армії боєприпаси, і нарешті-то ми утилізували те, що самі давно хотіли кудись викинути.

Потім Бірюков напише, що на будівництво складів витратили стільки-то сотень мільйонів, але треба ще багато мільярдів, і ось поки мільярди не дадуть, то годі й мріяти про безпеку.

Потім Генштаб напише, що всі начальники діють прекрасно, все було в зразковому порядку, причому охорона теж, але поліція погано охороняє територію навколо складів, там можуть бути проблеми.

Потім все порохоботи почнуть писати, що Муженко не винен, та хіба може начальник Генштабу відповідати за якийсь склад? Так, звичайно, нафіг воно йому треба, звичайно, не відповідає.

Потім президент скаже, що ми ведемо війну, у нас багато досягнень, але і ворог сильний, і що він виступає з ініціативою в наступному році дати ще кілька мільярдів для армії в наступному році на безпеку арсеналів, і що винні мають бути суворо покарані після розслідування .

Правда, не буде сказано, що жоден керівник ГШ за попередні вибухи до будь-якої відповідальності не притягнутий. Дехто буде радіти навіть, що можна не коментувати скандал з Семочко, з’явилася інша тема. Безвідповідальними генералами на виборах керувати легше – вони розуміють, що будь-яка інша влада їх віддасть під суд, а діюча від будь-яких судів прикриє.

Через пару тижнів інші новини закриють тему, і вона піде в архів також як і попередні катастрофи. І те, що ми вкотре з вини дурнів втратили боєприпасів на десятки мільйонів доларів, зітреться з пам’яті.

Ічня – один з небагатьох, що залишилися у нас великих складів боєприпасів, залишилося всього три великих складу! Я написав це 2-го жовтня 2017 року, попереджав про загрозу саме Ічні, зараз треба попередити і жителів трьох, що залишилися великих складів:

Де може рвонути в наступний раз?

В України залишається 14 складів боєприпасів всього. Склади старі, противник про них прекрасно знає, нічого секретного в цьому немає. Але на цих складах брак особового складу через директиви начальника Генштабу про обмеження чисельності військовослужбовців у частинах озброєння на арсеналах від 7 лютого 2017 го Д-05, і через відрядження частини військовослужбовців арсеналів для проходження служби в інших військових частинах – це згідно інший директиві Генштабу.

Катастрофа в Калинівці показала, що військове командування не виконує в повному обсязі Перспективний план розвитку організації зберігання боєприпасів від 26 квітня 2017 року, який був розроблений після вибуху в Балаклії усіма силовими структурами при координації РНБО при президенті України.

Це створює ризики, про які слід попередити заздалегідь. Надії на здоровий глузд з боку керівництва Генштабу, яке не забезпечує виконання своїх власних планів і інструкцій з безпеки немає. Генерали реагують добре тільки на скандал і на суспільний резонанс.

За оцінками військових фахівців, в зоні ризику зараз слід відзначити такі арсенали:

1. 47-й арсенал Командування Сухопутних військ, (Хмельницька обл., С. Цвітоха, в / ч А-тисяча триста п’ятьдесят-вісім).

2. 6-й арсенал (Чернігівська область, Ічня, в / ч А1479)

3. 222-я центральна артилерійська база боєприпасів (Черкаська обл., С. Розсішки, в / ч А-1588)

4. тисяча триста двадцять два-а артилерійська база боєприпасів (Житомирська обл., С. Ушомир, в / ч А-1796)

Основною проблемою при катастрофі в Калинівці та Балаклеї був брак особового складу та інженерної техніки на арсеналах, що не забезпечує нормальну охорону, розосередження і укриття боєприпасів. Поповнення особовим складом дозволило б швидко посилити безпеку арсеналів, що передбачено безліччю найсуворіших рішень і нормативних документів. Треба прикрити склади засобами ППО.

Україна повинна забезпечити безпеку критичних об’єктів, необхідних для оборони країни, і сили і засоби для цього є вже зараз. Суспільство довіряє реальним справам, а забалакування будь-якої кризи призводить тільки до втрати довіри.

На фото – карта арсеналу в Ічні.




Юрий Бутусов
    Blogger Comment

0 коментарі:

Дописати коментар