Українцям дозволили не платити за комуналку: кого це стосується




Українцям дозволили не платити за комуналку: кого це стосується

У разі надання неякісних послуг споживач може не платити за них


Комунальні послуги в Україні не завжди відповідають встановленим нормам – у таких випадках українці мають право вимагати перерахунку плати або навіть зовсім відмовитися платити.


Про це повідомляє НАРОДНА ПРАВДА із посиланням на РБК-Україна.
Так, законом встановлено, що у опалювальний сезон температура повітря в квартирах має бути не нижчою за 18 градусів, а в кутових – не менше 20-ти. Якщо у вашій квартирі тепло нижче цих норм, ви маєте право на перерахунок платежів.
При цьому за кожен градус, який нижче норми, тариф знижується на 5%. Якщо ж у квартирі температура повітря становить менше 12 градусів, то ви можете зовсім не платити за неякісні послуги.
Подібний принцип діє й у сфері гарячого водопостачання – за законом температура гарячої води має бути 50-75 градусів.
Якщо ж гаряча вода нижче 50 градусів, то тариф розраховується за спеціальною схемою:
Температура 45-49 градусів – 90% від тарифу;
Температура 40-44 – 70% від тарифу;
Якщо ж температура гарячої води нижче 40 градусів, то вона вважається холодною і за неї можна розраховуватися за тарифом холодної води.
Оплата за водопостачання також знижується, якщо в квартирі припиняється подача гарячої або холодної води. Вважається нормою, якщо в будинку відключається вода не більш, ніж на 6 годин на добу і це становить не більше 30% часу, якщо вода поставляється за спеціальним графіком.
Перерв в подачі води може бути не більше двох разів на місяць. Якщо ж їх більше, то плата за воду зменшується на 3,3% за кожний день її відсутності.
А тим часом в ході масштабного соціологічного опитування з’ясувалося, що більшість українців на своїх гаманцях відчули підвищення тарифів на ЖКГ. Комунальні послуги “з’їдають” більше половини доходів 14% українців.
    Blogger Comment

0 коментарі:

Дописати коментар