THE WASHINGTON POST: РОСІЯНИ ГОТУЮТЬСЯ ДО ВІЙНИ?

Обговорення бункерів і продовольства; переміщення ракет; політики, які висловлюють страшні попередження – це передвісники російсько-американського конфлікту?

 Повідомляє tsn

В Росії проводяться заходи, які змушують думати, ніби країна дійсно готується до війни.

Про це пише Девід Філіпов в статті "Росіяни готуються до війни?", опублікованій на сайті газети The Washington Post.

Московське бюро газети "The Washington Post" спробував розставити по черзі ознаки, щоб проаналізувати, наскільки велика ймовірність того, що Росія готується до бою.

1. Нові бомбосховища

В одному з районів Москви з'явився плакат, його автор просить жителів віддати по 500 рублів (близько $ 8) на будівництво нового бомбосховища через "очікувану ядерну агресію на адресу [Росії] з боку недружніх країн (США і його сателітів)".

Ознака війни? Безумовно ні. Це виявилося фальшивкою, ймовірно, спрямованої на викачування грошей у пенсіонерів.

2. Додаткова норма хліба

Губернатор Санкт-Петербурга схвалив план по забезпеченню додаткових 300 грамів хліба протягом 20 днів для кожного з 5 мільйонів жителів міста.

Ознака війни? Ні. Це швидше рекламний трюк. Російські коментатори швидко вхопилися за спогади після Другої світової війни, коли німецька армія тримала в облозі місто (тоді Ленінград) протягом 900 днів.

"Це вдвічі більше, ніж норма під час блокади [Ленінграда]", - пише військовий аналітик Олександр Гольц в "Щоденному журналі". "Крім того, зрозуміло, чому вони розраховують лише на 20 днів: враховуючи сучасну зброю, більше і не потрібно".

3. Політики, які розпалюють військову істерію

Ультранаціоналіст Володимир Жириновський попередив: якщо Америка обере президентом США Хілларі Клінтон, "це означатиме війну".

Ознака війни? Ні. Жириновський, який присягнувся анексувати Аляску, зрівняти з землею Польщу і країни Балтії, і поневолити Грузію, прагне створювати гучні заголовки. Але його сміховинно названа "Ліберально-демократична партія Росії" контролює 39 з 450 місць в російському парламенті, і він завжди голосує згідно з указами Кремля. Він прихильник Дональда Трампа, але він дуже далекий від ядерної кнопки.

4. Набір нової армії

Уряд Росії схвалив поправки до закону, які дозволяють збільшити склад армії, шляхом підписання шестимісячних оплачуваних контрактів з резервістами і ветеранами.

Ознака війни? Швидше за все, ні. Гольц сказав, що становище справді тільки на "період надзвичайних обставин", таких як реагування на стихійні лиха або внутрішні заворушення. Але одна обставина - "підтримання або відновлення миру і безпеки", - можна витлумачити, як дії за межами Росії.

"Не можна виключати можливість того, що Москва обмірковує розгортання великої наземної операції в Сирії", - зазначив Гольц. Його логіка: Кремль неодноразово обіцяв не відправляти призовників воювати в інші країни. Це обіцянка незастосована до професійних солдат. Звичайно, відправлення військ до Сирії, де Росія вже пригрозила збивати літаки США, може призвести до реальної війни. Але внесення цієї поправки не гарантує негайної відправки солдатів.

5. Пересування ракет

Росія перемістила ракети з ядерною бойовою частиною у Калінінград, регіон, який межує з країнами Балтії.

Ознака війни? Насправді, ні. Ця новина викликала побоювання у деяких коментаторів, вони заявили, що ми на межі ядерної війни, і, безумовно, почали турбуватися країни Балтії і Польща, які знаходяться в межах досяжності ракети "Іскандер". Генерал-майор Ігор Конашенков, представник міністерства оборони РФ, сказав, що одна з ракет була навмисно піддана впливу супутника-шпигуна США, і що розгортання було частиною регулярних навчань. Міністр закордонних справ Литви, яка межує з Калінінградом, назвав цей хід переговорною тактикою, хоча і досить неприємною.

    Blogger Comment

0 коментарі:

Дописати коментар