Він міг зробити Україну іншою - без корупції та олігархів: Країна згадує одного з найкращих своїх синів

Сьогодні, 25 березня 2017 року, минає 18 років з дня трагічної загибелі українського політика і публіциста, дисидента-шістдесятника, а також одного з творців незалежності України В'ячеслава Чорновола.

Саме він став ініціаторів Акту проголошення Незалежності 24 серпня 1991 року. Намагався позбавити державу від тоталітаризму та корупції. І загинув за нез'ясованих обставин в автокатастрофі, з сумом згадують Патріоти України.

Чорновіл народився на Черкащині 24 грудня 1937 року. Вчитися поступив до Київського університету, на факультет журналістики. Його навчання якраз припало на короткий період відлиги і створення Клубу творчої молоді, де зароджувався рух шістдесятників.
Переломним моментом у біографії Чорновола стала демонстрація у 65-му в київському кінотеатрі Україна фільму Сергія Параджанова "Тіні забутих предків". Після гучної заяви Івана Дзюби про політичні репресії в залі почалося сум’яття.
Напередодні цих подій у Москві відбувся двірцевий переворот. Хрущов поступився місцем Брежнєву. Нова політика партії – відновлення тоталітаризму. В Україні масові арешти. Найпопулярніша стаття – антирадянська агітація. Першими на лаву підсудних потрапляють львівські шістдесятники. В'ячеслав Чорновіл поки на свободі, у суді він — лише як свідок. Проте свій вибір Чорновіл уже зробив.
Його книга "Лихо з розуму" перетнуло залізну завісу, книжку переклали англійською мовою і видали під назвою "Чорновіл пейперс" у 1968 році. Вона наробила галасу в середовищі правозахисників. І переконала владу СССР, що Чорновіл – злочинець. Стаття типова – антирадянська агітація. Йому дали 3 роки, через півтора року відпустили по амністії. Уже наступного після звільнення дня, Чорновіл їде до Києва зустрічатися з колегами шістдесятниками. Згодом, 12 січня 1972 року по всій Україні відбулися масові арешти інтелігенції. Серед затриманих і В'ячеслав Чорновіл. Погрози слідчих Чорновола не зламалихоч Чорновола засудили до 6 років таборів і трьох заслання в ГУЛАГу. Сумарно Чорновіл пробув у неволі 17 років
На зоні Чорновіл став незаперечним авторитетом серед політичних в'язнів і власне одним з лідерів їхньої боротьби за спеціальний статус. Письменник Михайло Хейфец назвав Чорновола "Зеківським генералом". Відомими були тривалі голодування в'язнів на знак протесту. Так, Чорновіл пробув без їжі 120 днів.
У 1985 року з Якутії він повертається до Львова. Попри густу атмосферу страху довкола, він одразу починає боротьбу з системою. Уже за кілька років Чорновіл з соратниками збирає у Львові спочатку 50 тисячний, а згодом кількасоттисячний мітинги. Створюється Народний рух України. Чорновол з березня 1990 року стає народним депутатом України. Саме Чорновіл став одним із ініціаторів проголошення Декларації про державний суверенітет України 16 липня 1990 року та Акта проголошення Незалежності України 24 серпня 1991 року.
Згодом Чорновола назвуть діячем руху опору проти зросійщення та національної дискримінації українського народу, політичним в'язнем СРСР та провідником українського національно-демократичного визвольного руху кінця 80-х – 90-х років. Йому також присвоять звання Героя України (2000, посмертно).
Загибель політика і українського свободолюбця була трагічною. Чорновіл загинув 25 березня 1999 року за нез'ясованих обставин в автокатастрофі на шосе під Борисполем. Автомобіль, у якому їхав політик, врізався у КамАЗ, що опинився поперек дороги. Спочатку аварію розслідували як звичайну ДТП, утім, із появою нових фактів, заговорили про політичне убивство. Похований у Києві на Байковому кладовищі на центральній алеї. У похороні взяли участь сотні тисяч людей.

    Blogger Comment

0 коментарі:

Дописати коментар