Екс-директор ФБР Комі дав свідчення про Трампа та Росію: основні цитати

Колишній директор ФБР Джеймс Комі дав перші публічні свідчення про втручання Росії у вибори США та причетність до цього президента Штатів Дональда Трампа.

Повний текст заяви Джеймса Комі був заздалегідь опублікований на сайті Сенату і став найбільш обговорюваною темою в США. Американські паби навіть відкрилися 8 червня раніше, аби транслювати виступ Комі у прямому ефірі.Пише 24tv.ua
Як відомо, 9 травня президент США Дональд Трамп звільнив Комі з посади директора Федерального бюро розслідувань. Комі наглядав за кримінальним розслідуванням ФБР у справі контактів членів команди Трампа з офіційними представниками Росії. Це рішення президента США викликало шквал критики на його адресу.
У середу, 7 червня, Джеймс Комі уже посвідчив, що Трамп вимагав від нього лояльності і чинив на нього тиск із метою домогтися припинення кримінального розслідування контактів першого в нинішній адміністрації радника з національної безпеки Майкла Флінна з російськими посадовцями. Трамп натякнув Комі, коли той був директором ФБР, що той знайде спосіб "відпустити" Флінна, бо він "добрий хлопець". Зазначимо, Флінн був змушений піти у відставку 13 лютого, через 24 дні після призначення на посаду радника з національної безпеки. Тоді у ЗМІ з'явилася інформація, що Флінн приховав від посадовців Білого дому свої контакти з російськими посадовцями, включно з послом Росії у США.

Джеймс Комі дав свідчення про втручання Росії у вибори США

Джеймс Комі дав свідчення про втручання Росії у вибори США
Сайт "24" публікує основні тези з публічного допиту колишнього директора ФБР Джеймса Комі у Сенаті США.

Втручання Росії у вибори США

Екс-директор ФБР зявив, що не має сумнівів, що Росія намагалася втрутитися у президентські вибори і влада РФ стоїть за зламуваннями комп’ютерних мереж керівництва Демократичної партії і витоками викрадених даних під час президентської кампанії.
За словами Комі, російські хакери намагалися зламати сотні американських організацій. Про пов'язані з Росією спроби злому він дізнався в кінці літа 2015 року. За оцінкою Комі, російські хакери намагалися отримати доступ до "сотень" організацій.
Можливо, більше тисячі, але принаймні сотні... Це була масована кампанія, метою якої були урядові, неурядові і близькі до уряду організації,
– зазначив екс-директор ФБР.
На думку Комі, можливе російське втручання не вплинуло на підрахунок голосів на президентських виборах у США.
Він також зазначив, що Дональд Трамп не просив його зупинити розслідування стосовно втручання Росії, однак свої розмови із Трампом назвав "дуже тривожними".

Про стосунки з Трампом і звільнення

Джеймс Комі заявив, що був здивований рішенням президента США Дональда Трампа звільнити його, але розумів, що той має на це право. Екс-директор ФБР дізнався про своє звільнення з телебачення.
Я розумів, що президент може звільнити мене з будь-якої причини або без причини зовсім... Пояснення мене здивували і збентежили. Вони мене здивували, бо у нас з президентом було багато розмов з приводу моєї роботи і до, і після того, як він вступив на посаду,
– зазначив Комі.
За його словами, Трамп неодноразово говорив йому, що задоволений його роботою. Комі також додав, що здивувала його й інша причина звільнення, згідно з якою він нібито втратив посаду через ті рішенння, які він приймав у рік президентських виборів.
Комі зазначив, що Білий дім знеславив його і все ФБР своїми "брехнями, прямо і просто кажучи". Він наголосив, що пояснення щодо його звільнення були "змішаними", тож Комі розцінює це не інакше як наклеп.
Джеймс Комі звинуватив Білий дім у наклепі

Джеймс Комі звинуватив Білий дім у наклепі

Як інформація про розмови з Трампом потрпила у ЗМІ?

Комі розповів, що після звільнення попросив друга поділитися з журналістами змістом своїх записок, зроблених за підсумками однієї із зустрічей з президентом Дональдом Трампом. Він пояснив, що став робити записки за підсумками своїх бесід з Трампом з побоювань, що в подальшому президент буде брехати про їхній зміст.
У п'ятницю після мого звільнення президент написав у твіттері, що мені варто сподіватися, що не існує записів. У понеділок я прокинувся посеред ночі – тому що мене не відразу осінило, що можуть бути свідоцтва, записи (розмов – "24"). Я вирішив, що потрібно винести (мої записки) в публічне поле, і попросив свого друга показати їх зміст репортерові,
– сказав екс-директор ФБР.
Він пояснив, що сподівався таким чином домогтися призначення спеціального прокурора для розслідування російського втручання у вибори.
Комі уточнив, що передав ЗМІ записку з вмістом розмови, під час якої Трамп попросив його "залишити в спокої" розслідування зв'язків з Росією свого колишнього радника Майкла Флінна. Колишній директор ФБР заявив, що не вважає свої спогади про розмову з президентом секретними документами.
Комі відзначив, що він не може відповідати на запитання, які стосуються розслідування ФБР, під час відкритих слухань.


    Blogger Comment

0 коментарі:

Дописати коментар