“Ви граєтесь з вогнем. Якщо постраждає Україна, то вам кінець, краще не трогайте Київ”, – посол США Будапешту





Посол США в Угорщині Девід Корнштейн під час виступу 13 грудня закликав Будапешт відновити добрі відносини з Україною і не намагатися заблокувати її співпрацю з НАТО. Про це повідомляє прес-служба посольства повідомляє Гордон


“Життєво важливо, щоб НАТО підтримав Україну в її західних прагненнях. Це особливо важливо для Угорщини, зважаючи на вашу географію. Зараз не час для НАТО припиняти співпрацю з Україною. НАТО не є організацією, призначеною для посередництва у спорах про етнічні меншини, мови або школи. Внесення цих питань до НАТО послаблює його, послаблює угорську безпеку”, – сказав Корнштейн.

Він зазначив, що США прагнуть зберегти відкритий діалог між Угорщиною та Україною, щоб дві країни могли подолати розбіжності.


“Проте ми твердо переконані в тому, що, будучи союзниками в НАТО, найкращим способом просування реформ в Україні є спілкування з Україною, а не блокування взаємодії України з НАТО. Взаємодія Україна – НАТО допоможе всім громадянам України, включно з етнічними угорцями… [Президент РФ Володимир] Путін не зацікавлений у національному суверенітеті. Його бачення неоімперське. Якщо Україна зазнає невдачі, Угорщина опиниться на передньому краї російської агресії”, – заявив дипломат.

Відносини України й Угорщини погіршилися у вересні 2017 року після ухваленого Верховною Радою закону “Про освіту”, який розширив використання української мови в навчанні. Угорщина висловила занепокоєння щодо майбутнього угорської меншини в Україні. Закон уже набув чинності, але для врегулювання ситуації Київ запропонував продовжити термін імплементації мовної статті до 2023 року (ухвалений закон передбачає, що вона набуде чинності 2020-го).

Угорщина блокує засідання комісії Україна – НАТО на найвищому рівні через претензії до українського закону “Про освіту”. Водночас Будапешт не протестував проти присутності глави МЗС України на міністерському засіданні НАТО.


    Blogger Comment

0 коментарі:

Дописати коментар