Із призначенням Луценка генпрокурором є проблеми, — політолог



Луценко може не стати генпрокурором з двох причин: через прокурорське лобі і заяву єврокомісара. Про це у коментарі сайту "24" розповів голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко.
Політолог не впевнений, що Луценко таки посяде крісло генпрокурора.
"Сам Луценко відмовився від цього, оскільки не був проголосований той закон, який давав можливість прийти не тільки Луценку, але і команді з-поза меж прокуратури, щоб змінювати і реформувати прокуратуру,"
— нагадав експерт.
Існує навіть декілька причин для сумнівів, вважає Фесенко.
"Перша — профільний комітет не підтримав законопроект, який дозволяв би працювати на посаді Луценку з відсутністю юридичної освіти і досвіду роботи в прокуратурі. А проголосували законопроект, який, фактично, був підготований прокурорським лобі. Хай Луценко і приходить, але сам. Усім іншим із-за меж прокуратури — не можна. Не всі розуміють, але прокурорське лобі у нас дуже сильне, зокрема, і в парламенті. І воно в даному випадку переграло Адміністрацію президента,"
— пояснив політолог.
Друга причина проти Луценка-прокурора, за словами Фесенка — заява єврокомісара Йоханнеса Гана, який сказав, що було б краще, аби генпрокурором України став фаховий юрист, політично нейтральна людина. Тобто – є застереження від Євросоюзу.

До того ж, за словами Фесенка, почало діяти так зване прокурорське самоврядування, яке політолог назвав стратегічною помилкою, за яку несе відповідальність і сам Луценко, і ті, хто погодився на законопроекти, які писалися з лобі прокуратури.
"Замість того, щоб спочатку реформувати прокуратуру, провести спершу кадрову чистку, і тільки після того вводити прокурорське самоврядування — зробили навпаки. Це була серйозна принципова помилка і доведеться думати, як виходити із цієї ситуації,"
— сказав він.
У підсумку, вважає Фесенко, варіант Луценка залишається. Але не виключено, що будуть шукати і іншу фігуру.
Джерело: http://24tv.ua
    Blogger Comment

0 коментарі:

Дописати коментар