“І не треба дурити людям голову”: Сироїд зробила гучну заяву щодо запропонованого законопроекту

На 16 січня, першим у порядку денному парламенту стоїть розгляд у другому читанні так званого законопроекту про реінтеграцію. На переконання віце-спікера Верховної Ради Оксани Сироїд, цей закон є шкідливим для держави і для людей. Про природу речей та рішення, яких дійсно потребує Україна, далі у прямій мові.

Реальність є така, що ми воюємо з Росією
Росія завжди прагнула повного політичного контролю над Україною і ніколи цього не приховувала. Президент Росії нещодавно заявив, що питання України для Росії навіть не є питанням зовнішньої політики, а внутрішньої. І ця заява — насправді фактичне оголошення війни. Якщо до цього комусь було мало фактів, то, принаймні, цей виступ є достатньо показовим.
Нас дуже давно концентрують лише на Донбасі, але це лише маленька точка глобальної проблеми. Тільки через те, що Україна почала іти своїм шляхом у політиці, Росія почала війну. І також через це з’явився Мінськ — насправді капітуляційна угода, яка пропонує Україні мир на умовах Росії.
Здавалося б, очевидні речі. І чотири роки у війні мали би вже змусити владу до відвертої політики стосовно Росії як ворога — починаючи від припинення дипломатичних стосунків, розірвання договорів про дружбу, оголошення воєнного стану, прийняття рішення про застосування Збройних Сил України і їхнє реформування для того, щоб бути здатними чинити опір агресору. Але натомість нам пропонують тільки рішення, спрямовані проти України.
Немає гібридних воєн, але є гібридні рішення
Нам постійно кажуть, що триває гібридна війна. Але всі війни є однаковими і від початку світу містять і військову, і невійськову складову. Проте, на жаль, є гібридні рішення — вони допомагають уникати відповідальності. І законопроект, який запропонований завтра до другого читання, є саме таким гібридним рішенням, спрямованим проти України.
Там є багато декларативних норм, але якщо почитати ті статті, які справді щось регулюють, то ми побачимо:
– відновлення торгівлі із окупованими територіями;
– збільшення повноважень Президента та зменшення його відповідальності;
– війна буде називатись і далі не війною, а «заходами із забезпечення національної безпеки і оборони» і, відповідно, наших хлопців надалі судитимуть за законами мирного часу.
Тобто, оцей абсурд буде знову продовжуватися. І замість того, щоби виходити з цього абсурду, розвивати територію, яку ми контролюємо, і не допустити втрати ще більшої частини території, влада і далі веде Україну шляхом капітуляції.
Солдати — не торговці
Окремо стосовно відновлення торгівлі з окупованими територіями. У законопроекті пропонують проводити її під егідою ЗСУ. Це — неприпустимо, адже нищитиме бойових дух солдатів, не кажучи вже про неприпустимість торгівлі з ворогом в умовах війни і окупації, через що вона і була припинена навесні 2017-го.
Проте в парламенті протягом останніх місяців почала активно «накручуватися» ідея порахувати збитки від припинення торгівлі з окупованими територіями, навіть знайшлися якісь міжнародні експерти, які почали це оцінювати.
Але хто порахував збитки від окупації? Міністерство закордонних справ, Міністерство юстиції спільно з СБУ та всіма решта? Вони склали перелік об’єктів, знищених російською окупацією, починаючи від заводу, який виготовляв «Кольчуги», і закінчуючи дорогами? Хтось це порахував?
А так звані контрольовані Україною підприємства на непідконтрольних територіях? Умовно – це куплений вами холодильник, який стоїть в чужій квартирі. А реально це — ілюзія.
Такі підприємства можуть працювати там лише з дозволу окупаційної адміністрації.
Коли вони дадуть на це дозвіл? Коли матимуть із цього вигоду, в тому числі і економічну.
А якщо їм це вигідно, то це означає, що ці підприємства фактично підтримують окупанта. Вдумайтеся – українська залізниця, яку ми фінансували, в тому числі на окупованих територіях, підвозила російські танки і військових на передову для того, щоб вони вбивали наших хлопців. Це — реальність «контрольованих підприємств» на непідконтрольних територіях.
Від хижака треба охоронятися і оборонятися
Ось та реальність чи її підміна, яку пропонує Україні наш Президент.
Я закликаю усіх ще раз задуматися над природою речей. Росія є і буде вічним сусідом і вічним ворогом України. Росія для України є хижаком, з яким ніколи не можна буде домовитися. Єдиний наш спосіб захистити себе в протистоянні з нею — бути чесними із собою і своїми людьми.
Ми не можемо приймати рішення, які і надалі поставлять під загрозу і державу, і людей. Виходом є правдиве визнання факту російської агресії та окупації і російської відповідальності за це — з датами, усіма юридичними фактами, визнанням наслідків окупації для українців, указом про застосування Збройних Сил України та указом про запровадження воєнного стану і згодою парламенту на це.
І не треба дурити людям голову про те, що введення воєнного стану — це оголошення війни. Війну проти нас вже веде сусідня держава. А воєнний стан потрібен для того, щоб ефективно і законним способом приймати рішення. Рішення, які дозволять зберегтися нам як державі і розвивати інституції, які нам важливі. Сьогодні це передовсім Збройні Сили України.
Оксана Сироїд

    Blogger Comment

0 коментарі:

Дописати коментар