США РОЗРИВАЮТЬ РАКЕТНИЙ ДОГОВІР ІЗ РОСІЄЮ. ЩО ЗА ЦИМ СТОЇТЬ І ЯКІ МОЖУТЬ БУТИ НАСЛІДКИ ДЛЯ СВІТУ



США оголосили про початок розірвання договору від 2 лютого.
У середу, 16 січня, США оголосили, що мають намір


США підтвердили намір вийти з “ракетного договору” і оголосили, коли розпочнуть цей процес
розпочати вихід з Договору про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності (ДРСМД) 2 лютого. Процес триватиме близько півроку. Цьому передувало звинувачення Росії у порушенні договору, оскільки остання, за словами представників американського Держдепу, розробляє крилаті ракети наземного базування середнього радіусу дії. І це прямо порушує договір.
ТСН.ua розбирався, чим загрожує світові розірвання “ракетного договору” між двома ядерними державами.
Що таке ДРСМД
Договір про ліквідацію ракет середньої та малої дальності був підписаний більше ніж 30 років тому – у грудні 1987 – секретарем ЦК КПРС Михайлом Горбачовим та тодішнім президентом США Рональдом Рейганом. Документ став основою сучасного режиму контролю над озброєннями та нерозповсюдженням ядерної зброї. У ті часи існувало неабияке напруження, “Холодна” війна була у самому розпалі, кожна з країн могла завдати нищівного ядерного удару. Проте саме від 1987 року це напруження почало вщухати. І підписання “ракетного договору” тільки допомогло послабити протистояння. 
Сторони договору тоді створили класифікацію ракет за дальністю дії і взяли зобов’язання не виробляти, не випробовувати та не розгортати свій ядерний потенціал. Йшлося про балістичні та крилаті ракети наземного базування середньої (1000-5500 км) і малої (500-1000 км) дальності. Окрім того, серед умов договору також містилось зобов’язання протягом трьох років знищити всі пускові установки та ракети наземного базування з радіусом дії 500-5500 км.  Це була перша в історії домовленість про реальне скорочення наявних озброєнь.
Втім, після розпаду Радянського Союзу документ було перепідписано. До 1992 року в СРСР знищено 1846 ракетних комплексів, в США – 846. До цього документ передбачав знищення наявних комплексів і заборону на розробку і прийняття на озброєння подібних. Оскільки фактично всі комплекси як американці, так і СРСР уже знищили, новим документом залишили тільки обмежувальні функції – заборону розробки і прийняття на озброєння.
Що саме порушила Росія?
Перші повідомлення про порушення Росією договору пролунали ще за часів президентства Барака Обами 2012 року, проте жодних офіційних заяв стосовно цього тоді оголошено не було. У 2016 році Росія 
РФ на постійній основі розмістить на кордоні з НАТО ракетні комплекси
перекинула ракетні комплекси “Іскандер”, здатні нести ядерний заряд, до кордонів ЄС і НАТО – до Калінінградської області між Польщею і Литвою. 
Це суттєво напружило Захід: попри заяви влади РФ, ніби максимальна дальність балістичних ракет цього комплексу не перевищує 500 км, за експертними оцінками, справжня дистанція, яку вони можуть подолати, сягає більше ніж 700 км. Цей крок Росії низка країн ЄС назвала провокацією і таким, що не сприяє безпеці і стабільності в регіоні.
Росіяни своєю чергою закинули американцям взаємне звинувачення у порушенні договору через розміщення на території Румунії установки протиракетної оборони.
Терпець урвався
“Росія багато років порушувала угоду. Не знаю, чому Обама не розірвав її. Ми не дозволимо їм порушувати угоду і виготовляти зброю, доки ми цього не можемо, бо нас обмежує угода, терміни якої ми поважаємо. Тому ми вийдемо з ядерної угоди”, – оголосив 20 жовтня 2018 року президент США Дональд Трамп. Окрім того, Трамп припускав можливість підписання нової угоди – за участю Китаю. Хоча вже тоді більшість експертів зі скепсисом поставились до цієї пропозиції. Пекін у своїй холодній манері назвав намір Трампа залучити КНР – помилкою.
4 грудня США висунули Росії ультиматим: якщо за 60 діб не повернеться до виконання угоди, її розірвання – неминуче. “Ми або ховаємо голову в пісок, або ухвалюємо рішення, керуючись здоровим глуздом”, – наголосив держсекретар США Майкл Помпео за підсумками зустрічі міністрів оборони НАТО у Брюсселі.
У лютому термін, який було надано США та Північноатлантичним альянсом Росії для повернення до виконання угоди, спливає. І вже 16 січня США оголосили, що від 2 лютого у разі, ящо Росія не надасть переконливих доказів про виконання угоди, розпочнуть процес її розірвання.
Яку загрозу світові несе розірвання угоди?
Вочевидь, саме факт існування угоди та певних обмежень, які вона встановлювала протягом 30 років, свідчить про те, що розірвання домовленостей може призвести до доволі серйозних наслідків. Ще одне тому підтвердженя – одразу після переговорів, які американська сторона охарактеризувала як такі, що розчаровують, було оголошено, що у Вашингтоні готові відновити розробку озброєння, яке було заборонено ДРСМД. “Це означає, що ми можемо вести дослідження і розробку систем, які раніше не були дозволені договором”, – зазначила заступник держсекретаря Андреа Томпсон.
Важко стверджувати, чи розвиток подій дасть старт новій гонці озброєнь. Західним країнам вкрай важко ухвалювати стрімкі рішення щодо розробки озброєння. У структурах НАТО це може розв’язати певні дискусії, проте керівництво альянсу вже заявило: попри можливе розірвання ДРСМД на території європейського континенту швидкого розміщення нових ракет здійснено не буде. Втім, відкидати втрату контролю над озброєнням у майбутньому також не варто, тим паче у світі існують й інші країни, за межами ДРСМД, які протягом останніх років доволі активно займалися розробкою новітніх озброєнь або просто мали у наявності розроблені раніше балістичні ракети – Китай, Іран, Індія, Пакистан, КНДР. 


    Blogger Comment

0 коментарі:

Дописати коментар